Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επιμένει να είναι εκτός του Π.Σ.Ε.



Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΣΙΩΝ
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επιμένει να είναι εκτός του Π.Σ.Ε., γιατί δεν μπορεί να είναι μέλος ενός οργανισμού στον οποίο θα θεωρείται ‘’ως μια  εκ των πολλών ή ως κλάδος της Μίας Εκκλησίας, που ψάχνει και αγωνίζεται για την πραγμάτωσή της στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών’’.  Ως γνωστό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει αποχωρήσει από το Π.Σ.Ε. το έτος 1998.
Με σαφήνεια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επιμένει να είναι εκτός από ένα τέτοιο βαβέλειο συνοθύλευμα, όπως αυτό του Π.Σ.Ε..  Ποιος αμφιβάλλει ότι το Π.Σ.Ε. είναι  σύγχρονη Βαβέλ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από τις σύγχρονες αιρετικές Προτεσταντικές παραφυάδες;  Η Εκκλησιολογική Οικουμενική συνείδηση των Ορθοδόξων, δεν επιτρέπει εκκλησιολογικές οικουμενιστικές  εκτροπές.  «Η Οικουμένη ως συμπεφώνηκεν», αναφέρεται στο Συνοδικό Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, καταδεικνύοντας πως ορίζεται Ορθοδόξως  η Οικουμένη, όπου οι πάντες το αυτό φρονούν.

Είναι σαφές λοιπόν ότι  η αναφορά του κειμένου της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ Γενεύης, στη «Δήλωση του Τορόντο» (Παρ. 19), αντιβαίνει στην προλογική ομολογία του κειμένου, όπου αναφέρεται ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» (Παρ. 1).    Στη «Δήλωση του Τορόντο», σαφέστατα για μας τους Ορθόδοξους ενυπάρχει εκκλησιολογική εκτροπή, αναφέροντας ότι «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας».
Μπορούμε ως Ορθόδοξοι να δεχθούμε κάτι τέτοιο;  Μπορούμε ως Ορθόδοξοι να δεχθούμε  αυτό που καταδεικνύεται με το «περιεκτικότερο»;  Ξεκάθαρα υποβαθμίζεται το γεγονός να ανήκεις στην ίδια σου την εκκλησία, πράγμα που ειδικά εμείς οι Ορθόδοξοι δεν μπορούμε να δεχθούμε, καθότι αντιβαίνει στην αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια από τις διάφορες εκκλησίες, όπως  τούτο εννοείται με τη «Δήλωση του Τορόντο».  Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ανήκουμε στις «επί μέρους εκκλησίες» και ότι υπάρχει μια άλλη Εκκλησία του Χριστού στην οποία είναι «περιεκτικότερο» να ανήκουμε.  Ορθά λοιπόν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επιμένει να είναι εκτός του Π.Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: