Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ...ΠΟΤΕ....

Δέσμευση Καμίνη για την ανάπλαση του Αγίου Παντελεήμονα

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, με αιχμή το θέμα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δεσμεύτηκε για παρέμβαση που θα αφορά ολόκληρη την περιοχή και η οποία προβλέπει το άνοιγμα παιδικής χαράς στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.

Δέσμευση Καμίνη για την ανάπλαση του Αγίου Παντελεήμονα
Οπως εξήγησε ο κ.Καμίνης, θα αξιοποιηθεί η μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με ευρείες παρεμβάσεις στην πλατεία «αποδίδοντας το χώρο ελεύθερο στους πολίτες, μεγάλους και μικρούς, χωρίς καμία διάκριση», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:
«Η δημοτική αρχή, με κάθε ευκαιρία, τονίζει την προσήλωσή της στο σεβασμό στο δημόσιο χώρο και την ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε άνθρωπο. Το αποδείξαμε με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που τελούσε υπό κατάληψη. Αποδόθηκε στους πολίτες, απέκτησε πάλι ζωή και αποτελεί ξανά σημείο αναφοράς για τους Κυψελιώτες».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί εκ νέου παιδική χαρά, καθώς η υπάρχουσα που παραμένει κλειδωμένη από το 2009 -οπότε είχε κλείσει από ιδιώτες χωρίς ενημέρωση της δημοτικής αρχής- έχει καταρρεύσει. Τα παιχνίδια έχουν καταστραφεί και ο χώρος είναι εγκαταλειμμένος.
Η δημιουργία νέας παιδικής χαράς θα γίνει στο πλαίσιο της γενικής ανάπλασης της πλατείας, με μεγάλες αλλαγές στην υπάρχουσα μορφή, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει από το ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη.
Με την ανάπλαση συμφώνησε η μείζων αντιπολίτευση που πρόσκειται στον Νικήτα Κακλαμάνη. Όμως, όπως τόνισε και ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Σκιαδάς, η παράταξη θέλει «να γίνει συνολική ανάπλαση και όχι αποσπασματικά μέτρα για σόου».
Ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης θύμισε ότι επί δημαρχίας του, το 2009, και κατόπιν συνεννοήσεως με την κ. Μπιρμπίλη, είχε αναληφθεί η ευθύνη για την ανάπλαση τεσσάρων πλατειών (πλατεία Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, Αγίου Νικολάου). Ειδικά οι αναπλάσεις των πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής αφορούσαν ενιαίο έργο, ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Όμως η Περιφέρεια Αττικής έδωσε άδεια δημοπράτησης με δίχρονη καθυστέρηση (το 2011). Τελικά, φέτος το έργο απεντάχθηκε από το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Αττικής.
Η παρούσα δημοτική αρχή σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έργο ή από το υπάρχον ΕΣΠΑ του δήμου ή να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ, αφού έχει υπάρξει διαβεβαίωση από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό ότι τα έργα που έχουν απενταχθεί, θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).
Η συζήτηση για το θέμα έγινε σε έντονο κλίμα, ειδικά όταν το λόγο πήραν η επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Πορτάλιου και ο δημοτικός σύμβουλος που πρόσκειται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), Πέτρος Κωνσταντίνου.
Μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, της οποίας μέλος ήταν και η υποψήφια βουλευτής της Χρυσή Αυγή και υπόδικη Θέμις Σκορδέλη, προέβησαν σε σειρά έντονα αρνητικών χαρακτηρισμών και ειρωνειών για τους δυο ομιλούντες, αλλά και για τον δολοφονηθέντα φέτος το χειμώνα στα Πετράλωνα Σαχζάτ Λουκμάν, στον οποίον αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής, από την Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος η Λίνα Χρήστου επεσήμανε: «Μαζέψαμε υπογραφές με φόβο. Ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα η ανάπλαση για να καταπολεμηθεί ο φόβος και να αμβλυνθεί η κατάσταση».
Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πολύ καλή καθαριότητα στην περιοχή. Και θέτουμε το ζήτημα των 200 πορνείων που υπάρχουν στην περιοχή, από τα οποία μόνο δύο έχουν άδεια. Τα υπόλοιπα τα ανοίγουν και τα κλείνουν όποτε θέλουν, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν την προστασία της περιοχής».
Ο Χρήστος Ρουμπάνης, μέλος κι αυτός της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, θύμισε: «Το 2007 φεστιβάλ της Κίνησής μας, με σύνθημα "Χτίζουμε Γέφυρες και όχι Τοίχους", τελείωσε με επίθεση εναντίον μας. Τον Μάρτιο του 2009 όταν παρουσιάζαμε στην πλατεία βιβλίο του Γκάζι Καπλάνι, 50 άτομα με επικεφαλής τη Θέμιδα Σκορδέλη, πάλι μας επιτέθηκαν, μας προπηλάκισαν, μας εξύβρισαν και διέκοψαν την παρουσίαση. Οι ίδιοι άνθρωποι έβαλαν λουκέτο στην παιδική χαρά και ύψωσαν τη σημαία, αμαυρώνοντας το εθνικό σύμβολο. Επικεφαλής πάλι η κ. Σκορδέλη. Λίγο αργότερα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε αυτή την παράνομη ενέργεια. Κάποιοι θεωρούσαν την πλατεία τσιφλίκι τους. Εγώ και άλλοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε από την πλατεία».
Εκπροσωπώντας τον αθλητικό σύλλογο «Αετός», ο κ. Κώστας Παπαχριστόπουλος πρότεινε η παιδική χαρά να αντικατασταθεί από χώρο αθλοπαιδιών. Όπως σημείωσε «έχουμε ήδη υποβάλλει δικά μας σχέδια για τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ και 5 επί 5 για όλα τα παιδιά. Τονίζω για όλα τα παιδιά».
Την άποψη του κ. Παπαχριστόπουλου συμμερίζεται και ο ιερέας της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. Ο δήμος, κατά πληροφορίες, προσανατολίζεται στη δημιουργία χώρου άθλησης σε άλλο σημείο και όχι στην πλατεία.
Εκ μέρους της Κίνησης Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, η Θωμαΐς Γιαννάτου ανέφερε σχετικά ότι με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση «βλέπουμε ένα καινούργιο παιχνίδι, ενώ παλεύουμε από το 2007 για αναβάθμιση της περιοχής». Διερωτήθηκε: «Όταν στην περιοχή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το παραεμπόριο, την εγκληματικότητα, είναι θέμα η παιδική χαρά;».
Παράλληλα, καταλόγισε στην κ. Πορτάλιου ότι έχει πάει στην περιοχή «με ροπαλοφόρους», άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για την κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα, στράφηκε προσωπικά κατά του κ. Καμίνη και κατέληξε: «Δεν θα απολογηθούμε εμείς για ό,τι κάνατε εσείς».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Προβατάς, ήταν αρχικά αρνητικός στην παρέμβαση της κ. Γιαννάτου. Όπως είπε: «Είχα ζητήσει να μην ξαναμιλήσει, διότι δημιουργεί φασαρίες στο δημοτικό συμβούλιο». Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Δωρή, Φίλιππος Δραγούμης, Ελένη Πορτάλιου και Πέτρος Κωνσταντίνου.
Αδικαιολόγητες απουσίες της Χρυσής Αυγής
Εξάλλου, ένταση υπήρξε και για τις απουσίες του δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής Γιάννη Βουλδή, τις οποίες το δημοτικό συμβούλιο έκρινε αδικαιολόγητες.
Οπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Βουλδής έχει αποστείλει επιστολή στην οποία αναφέρει ότι απέχει των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου, διότι απειλείται η ασφάλειά του. Ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να ληφθεί απόφαση για το αδικαιολόγητο των απουσιών του.
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Νίκος Σοφιανός από τη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να αποφασισθεί η αφαίρεση των προνομίων, των οποίων χαίρει ο κ. Βουλδής ως δημοτικός σύμβουλος. Όπως είπε, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ο χώρος που του έχει παραχωρηθεί από το δήμο εμπλέκεται στην παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Αρμυράς τόνισε στη συνέχεια με ένταση: «Να τον πετάξουμε έξω. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει κονδύλια και χώρο του δήμου ένας άνθρωπος που εμπλέκεται σε δικογραφία για δράση εγκληματικής οργάνωσης».
Σημειώνεται ότι όταν κρίνονται αδικαιολόγητες οι απουσίες ενός δημοτικού συμβουλίου παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της έκπτωσής του από το αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: